Translate

11.05.2014

Kapusniak z mlodej kapusty





  • 1 duza marchewka 
  • 1 mala pietruszka
  • kawalek selera 
  • por 
  • 1 zabek czosnku 
  • ziemniaki 
  • mala glowka kapusty
  • cebula  
  • 20 dag zeberek 
  • 30 dag kielbasy wedzonej 
  • 30 dag boczku 
  •  3 liscie laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • jarzynka 
  • pieprz sypany
  • maslo
  • maka  


  1. Myjemy mieso i zagotowywujemy je 
  2. W tym czasie obieramy warzywa 
  3. Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke 
  4. Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku)  
  5. Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie
  6. Gotujemy wywar ok 45 min
  7. W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy 
  8. Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke
  9. Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase 
  10. Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera 
  11. Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase 
  12. Gotujemy ok 20 min
  13. Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min 
  14. Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki 
  15. Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy 
  16. Na koniec smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku  
Ps Zupa swietnie smakuje z koperkiem. Mozna ja rowniez zaprawic pomidorami. Wszystko zalezy od gustu 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz