Translate

12.06.2014

Kluski leniwe ( kopytka z serem )



  • 200 g serka smietankowego
  • 6 srednich ziemniakow
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sol
  • maslo
  • cukier

  1. Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia
  2. Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera)
  3. Dodajemy serek smietankowy do ziemniakow i mieszamy to
  4. Wysupujemy ziemniaki na stolnice
  5. Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana
  6. Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej)
  7. Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski
  8. Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min
  9. Gotowe kluski polewamy rozgrzanym maslem i posypujemy cukrem

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz