Translate

5.12.2014

Cebula

Na świecie niewiele jest roślin o tak wszechstronnym zastosowaniu, jak cebula. To jedna z najcenniejszych przypraw, niezastąpiony składnik wielu potraw, a także samodzielny surowiec wysoko cenionych dan - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej, czy wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs.

Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. 

W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.

zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz