Translate

12.02.2015

(Nie)Tłusty Czwartek



  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu greek style 0% tłuszczu
  • 1 łyżka rumu 
  • szczypta soli 
  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i sól
  2. Mieszamy składniki
  3. Teraz dodajemy posiekane masło i żółtka
  4. Mieszamy i na koniec dodajemy rum 
  5. Wyrabiamy ciasto na gładką konsystencję, jeśli ciasto jest za rzadkie należy dosypać więcej mąki
  6. Gotowe ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki
  7. Teraz dzielimy na paski i w każdym z nich wycinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden koniec paska
  8. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C 
  9. Na brytwankę wyłożoną papierem układamy faworki i pieczemy 7 minut 
  10. Upieczone ciastka wykładamy na miske, posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podobają takie faworki w wersji pieczonej, bo za tymi smażonymi nie przepadam :) Ja w tym roku robiłam pieczone pączki, ale za rok spróbuję też z faworkami, wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moge powiedziec ze naprawde pysznie wychodza 😉

    OdpowiedzUsuń